Petitie tegen sigarettenverkoop in supermarkten

23 september 2022
Delen:

Supermarkten zijn mede debet aan dagelijks 70 verloren kinderen voor rookvrije generatie. Dagelijks roken 70 kinderen hun eerste sigaret, mede gefaciliteerd door supermarkten die sigaretten verkopen. Dit maakt dat zij verloren zijn voor de Rookvrije Generatie. Hoewel het per 1 januari 2024 niet langer aan supermarkten is toegestaan om sigaretten te verkopen, blijven Albert Heijn en Jumbo dat tot die datum doen. De supermarkten dragen daarmee actief bij aan de 20.000 doden per jaar die vallen door roken in Nederland.

Als artsen zien wij dat patiënten met rokersziekten zoals longkanker, dichtgeslibde vaten, blaaskanker, keelkanker en COPD al  vroeg met hun eerste sigaret in aanraking zijn gekomen. In de bloei van de kinderjaren als de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Als de groepsdruk het wint van de bewustwording van gevaar en risico's van roken, een afweging waar het onvolgroeide brein van jonge kinderen nog niet voor is toegerust. Elke dag dat kinderen in de supermarkt met tabak geconfronteerd worden, is een verloren dag voor een Rookvrije Generatie. 

Willen wij onze kinderen en de toekomstige generaties beschermen voor elke verleiding, dan moeten we voorkomen dat zij met roken in aanraking komen en moeten de sigaretten uit het zicht en moeilijker verkrijgbaar zijn. 
Hoe makkelijker sigaretten in het publieke domein verkrijgbaar zijn, hoe sneller sigaretten hun weg richting de kinderen vinden. 

Omdat bijna alle 20.000 doden per jaar al in deze onbevangen kinderjaren met roken 'besmet' zijn geraakt, is het de tijd om NU deze op termijn invaliderende en dodelijke besmetting van onze kinderen een halt toe te roepen.
Zeker als het gaat om de wijken waar roken door de sociaal economische positie onevenredig veel slachtoffers maakt. Want ook roken houdt zich aan de scheidslijnen van de postcodes. Juist de laagdrempelige verkrijgbaarheid van sigaretten in deze wijken leidt tot onevenredig leed achter de voordeuren.

Wij als artsen vinden dat de tijd van mooie plannen nu echt voorbij is. Er is tijd voor actie. Lidl is al voorgegaan en verkoopt geen sigaretten in hun supermarkten. Elke dag dat Albert Heijn en Jumbo als marktleiders sigaretten in hun schappen hebben staan waar kinderen ook voor hun eerste levensbehoeften komen, is een dag te laat in het behalen van ons doel van een Rookvrije Generatie! 
Wij roepen deze en alle andere supermarkten op om niet per 2024 maar per direct te stoppen met het verkopen van tabakswaren. 

Wij als artsen doen een dringend beroep op Albert Heijn en Jumbo als marktleiders en alle andere supermarkten om samen met ons vandaag al door het weren van tabak uit hun schappen een substantiële bijdrage te leveren voor de Rookvrije Generatie.

Wij zien supermarkten als partners om onze kinderen in onze wijken te beschermen. Partners om samen een gezonde Rookvrije Generatie mogelijk te maken. Zo lang het nodig is zullen we de slachtoffers van roken zo goed mogelijk behandelen, maar zonder uw hulp is de Rookvrije Generatie ten dode opgeschreven!

Teken de petitie om Albert Heijn en Jumbo als marktleiders te bewegen sigaretten te weren uit het schap! Zonder uw hulp is alweer een generatie rokers ten dode opgeschreven.

Shakib Sana, huisarts en Prof. Dr. Robin Peeters, internist (Gezondheidskloof.nl)
Dr. Leon van den Toorn, longarts en voorzitter NVALT
Dr. Wanda de Kanter, longarts en voorzitter Rookpreventie Jeugd

Deze petitie wordt ondersteund en mede ondertekend door de volgende organisaties: